Välbesökt Årsmöte

september 10, 2022 19:09:04 Janne Åberg

Foto: Fredrik Larsson
        Ingen fara för katten i målet! Janne Åberg höll nollan i över nio matcher
Ingen fara för katten i målet! Janne Åberg höll nollan i över nio matcher
Foto: Fredrik Larsson

Nya medlemmar på Årsmötet.

Fredrik Larsson omvaldes som ordförande på ett år vid årsmötet för Götene idrottshistoriska sällskap.

Under 2019 bildades två nya idrottshistoriska sällskap i Västergötland, i Götene och i Ulricehamn. Det nu avhållna årsmötet hölls på dagen ett år efter att sällskapet bildades.

-I samband med årsmötet fick vi sju nya medlemmar, så man kan gott säga att sällskapet har vind i seglen, konstaterar den nyvalde ordföranden.

Det gånga årets verksamhet genomgicks. En verksamhetsplan innehållande idrottscaféer och Sportbänk godkändes. Vidare fastställdes medlemsavgiften för år 2020 till 100 kronor.

Till styrelseledamöter på två år valdes Carina Larsson och Ola Andersson. Bengt G Nilsson och Sven-Olov Öberg kvarstår ett år.

Kommande arrangemang är en Sportbänk i början av mars och i mitten av samma månad ska cyklisten Jan-Åke Ek från Skara berätta om sin karriär vid ett idrottscafé.

Svensk rekordhållare gästade årsmöte

En svensk rekordhållare stod för ett uppskattat föredrag fyllt med humor när Götene idrottshistoriska sällskap höll sitt årsmöte.

Det finns en klassisk bild när Skövde AIK:s fotbollsmålvakt Janne Åberg vaktar målet vid ena stolpen samtidigt som en katt lugnt spatserar inne i målet. Bilden är tagen under den period när Janne Åberg höll nollan i över nio matcher (826 minuter) och katten ansågs då befinna sig på den säkrast tänkbara av platser!
-Där kom det inte in några bollar, sa Janne, som alltså höll nollan i nio matcher i rad. Det är svenskt rekord sett till seriespel i de högsta serierna.

Janne Åberg berättade om sin idrottskarriär men också om sitt liv. Han rev ner många skratt när han drog olika episoder från åren som gått.

 Mer eller mindre kaos

Janne Åberg är alldeles säkert mest känd som fotbollsmålvakt med det allsvenska kvalet med Skövde AIK år 1970 som kronan på verket. Det innehöll bland annat hemmamatchen mot IFK Luleå då över 13 000 åskådare fanns runt planen på Södermalm.

-Men det var ännu mer folk än vad den officiella publiksiffran sa, betonade Janne och berättade om det mer eller mindre kaos som rådde vid insläppet den klassiska fotbollsdagen för i år 50 år sedan.

-Jag får fortfarande ofta höra kommentarer om matchen. Folk kommer ihåg detta

 

Vägen uppåt

-Jag ska hålla en liten show här, sa Janne och började berätta om sitt idrottsliv. Utöver fotbollen har han även gjort mellan 70 och 80 allsvenska handbollsmatcher som utespelare.

Under en period vaktade Janne fotbollsmålet i IFK Göteborg. Några allsvenska matcher blev det aldrig men han medverkade i några cupmatcher. I IFK Göteborg fanns då spelare som ”Bebben” Johansson och ”Fölet” Berndtsson.

1964 värvades Arne Selmosson till Skövde AIK efter sin karriär i Italien. Janne och Arne blev både arbetskamrater och lagkamrater. Där började vägen uppåt i seriesystemet för Skövde AIK. I laget fanns också spelare som ”YA” Skoglund (”Nackas” bror) och Inge ”Smia” Johansson från Götene.

Ledde med 2-0

Tänk så nära det var att Skaraborg hade fått ett allsvenskt lag. Janne spikade igen målet och det var förstås starkt bidragande till det kval som följde. I den avslutande matchen mot Landskrona BoIS på neutral plan (Ullevi) ledde Skövde AIK med 2-0. Seger hade betytt allsvenskt spel men det blev till slut 2-2.

-Vi var i alla fall lag 15-16 i Sverige under några år, sa Janne.
Man var tvåa i serien de två åren innan seriesegern som medförde kval.

 Tidigare  WI-tidningar