Arne Selmosson

Minnesmärke över Arne Selmosson i Götene

Arne Selmosson född 29 mars 1931, död 19 februari 2002,var en svensk fotbollsspelare (forward). Han var med i landslaget som tog silver vid fotbolls VM 1958 och spelade tio säsonger som proffs i Italien.

Selmossons moderklubb var Sils IF från Götene i Västergötland. Efter att ha spelat allsvenskt i Jönköpings Södra IF 1950-1954 inledde han den italienska karriären i Udinese 1954-1955.Därefter fortsatte han till SS Lazio 1955-1958 och AS Roma 1958-1961. varefter han återvände till Udinese, där han spelade mellan 1961 och 1964. Han är än idag bland de främsta i den tabell som redovisar de mesta nordiska målskyttarna under de italienska proffskarriärerna. Under de tio säsongerna svarade han för 93 mål på 295 seriematcher. Hans 81 mål i Serie A placerar honom på delad femteplats på listan över svenska målskyttar i den italienska förstaligan.Selmosson är de  ende spelare någonsin som gjort mål för både Lazio och Roma i derbyt mellan huvudstadens klubbar. Totalt svarade han för fem derbymål.

Den bästa italienska ligaplacering under karriären blev andraplatsen med Udinese 1955, då Selmosson gjorde 14 mål på 34 matcher. Det är alltjämt klubbens bästa ligaplacering någonsin.Selmosson som i Italien fick smeknamnet ”Månstrålen”, nådde även framskjutna placeringar med Lazio och Roma.

Efter tiden i Italien var han bland annat spelande tränare i Skövde AIK, som han förde från division fyra till division två, och i Götene IF. I Götene, dit han återvände direkt efter karriären i Italien, drev han under många år en sportaffär.
Selmosson spelade fyra A-landskamper (ett mål).

I april månad 2006 lämnades det in en motion till Götene kommunfullmäktige från ledamoten Fredrik Larsson (S) där  han föreslog att kommunen skulle utreda olika alternativ för någon form av minnesmärke över Arne Selmosson . I november 2008 beslutade kommunstyrelsen i Götene att ett sådant skulle sättas upp. Minnesmärket, i anslutningen till kommunalhuset, invigdes den 25 september 2009 i närvaro av bland andra, utöver familjen, förbundsordförande Lars-Åke Lagrell och Thomas Nordahl, vän till familjen Selmosson. Minnesmärket består av en pelare med en boll på samt att det är skriftlig information om Arne Selmosson. Invigningen av minnesmärket rönte ett stort intresse.
Skribent  Fredrik Larsson

Fredrik kåserar om sin idol Arne Selmosson

Artikel om Arne i Dagens Nyheter