Rogher berättade om pappa Arnes fotbollskarriär

Rogher Selmosson och Bengt G Nilsson resonerar om bild och text om Arne i boken "Årets fotboll 1961".
Rogher Selmosson och Bengt G Nilsson resonerar om bild
och text om Arne i boken ”Årets fotboll 1961”.

27 SEP 2019 14:13
Arne Selmosson, Raggio di Luna, var megastor i Italien. Han var inte de stora ordens man – han lät resultaten tala….

Inför en match mot Genoa ifrågasatte en italiensk journalist Arne Selmossons måltorka.
Arne svarade på sitt eget sätt. Han gjorde fyra mål i matchen mot Genoa!
Det var i april 1959 när Arne spelade för Roma.
-Oftast gjorde han ett mål per match, men journalisten hade retat upp honom, säger sonen Rogher med ett skratt. 

Selmossons fotbollskarriär varade ända till 1977, när han vid 46 års ålder spelade tillsammans med sönerna Rogher och Stefan i Götene IF.

Nästan 30 år tidigare, 1949, hade han suttit hemma och funderat. Tänk om jag kunde bli proffs som Gunnar Nordahl, funderade den unge Arne. Sex år senare var Arne målskytt för Udinese när man vann hemma mot Milan med Gunnar Nordahl med 3-2. Milan vann ligan och Udinese blev tvåa. Det är fortfarande klubbens bästa ligaplacering någonsin. De två följande säsongerna blev det en tredjeplats med Lazio för Götenes störste idrottsprofil genom tiderna.

Rogher Selmosson berättade om sin pappas karriär vid den senaste sammankomsten med Götene idrottshistoriska sällskap. Med fakta, bilder och någon filmsekvens berättade han på ett intressant sätt om ämnet, då och då kryddat med lite humor. Som när mamma Anna sommaren 1958 ropade till Arne att hon hört på radion att han var såld från Lazio till Roma.

-Pappa ringde till Lazio som sa att att han inte var såld. Senare samma dag fick han ett samtal där det hette: ”Jo, du är såld”.

Övergången väckte reaktioner i Rom. Rogher sa att Arne var på väg att säljas en gång tidigare men att Lazios fans den gången förhindrade en sådan affär.

Alla som haft förmånen att träffa och på något sätt ta del av Arne Selmossons sätt att vara, han levde åren 1931-2002, vet att han på intet sätt framhöll sina framgångar på fotbollsplanen. Det hade varit helt främmande för den ödmjuke Arne. Rogher kom även in på att hans pappa var en mycket uppskattad person i Italien, vilket man även fått bevis för under besök i landet på senare år.

När Lazio och Roma möttes den 16 mars 1958 gjorde Arne Selmosson 1-0. Efter klubbytet gjorde han 1-0 när Roma mötte Lazio senare samma år, den 30 november. Han hade alltså därmed gjort mål för båda lagen i derbyt mellan huvudstadens klubbar – en bedrift han var ensam om fram tills att Aleksander Kolarov gjort samma sak i och med ett mål hösten 2018.

Rogher Selmosson berättade att han och brodern Stefan då blev kontaktade i ärendet och fick svara på några frågor. Det blev senare till en helsida i Romas programblad inför en av klubbens stormatcher.

Arne började spela fotboll i Sil, då bland annat tillsammans med sina bröder David och Åke. 1950 blev han värvad för att spela i Jönköpings Södra som i förhandlingarna kunde locka med en USA-turné där man bland annat ställdes mot Chicago och där Arne blev utsedd till matchens lirare. Säsongen 52-53 blev den bästa i allsvenskan för Arne när han svarade för 13 mål på 22 matcher. J Södra blev nia den säsongen.

1953 blev Arne målskytt i VM-kvalet mot Belgien på Råsunda, och det öppnade vägen för proffskarriären. För övrigt blev det bara fyra landskamper för Arne. Mellan 1953 och 1958 var proffsen stoppade i landslaget innan de kom loss till hemma-VM -58. Där var Arne med i gruppmatchen mot Wales (0-0) där han hade flera bra lägen att spräcka nollan.

Det rådde importstopp för utländska spelare i den italienska ligan, så det blev aldrig något spel hösten 1953. Men säsongen efter kom då den stora framgången med Udinese, andraplatsen. Rogher berättade att säsongen började riktigt dåligt, med tre raka förluster, och då förhöll det sig så att inträffade det så var det två saker som gällde: böter och träningsläger!
-Sedan vann man match efter match, konstaterade Rogher.
14 mål på 34 matcher blev Arnes facit under debutsäsongen i Serie A. Säsongen 58-59 svarade han för 16 mål för Roma när laget blev sexa i ligan. Sammanlagt blev det 81 fullträffar i den italienska förstaligan. Delad femteplats bland svenska målskyttar i ligan.

Efter tre säsonger i Lazio och tre i Roma återvände han för tre avslutande säsonger i Udinese. Efter hemkomsten spelade han för Skövde AIK men också för som nämnts Götene samt Skara och Sil.

Arne Selmosson, en komplett fotbollsspelare som hade ett bra skott med båda fötterna.