Bandy. Inget tema kunde väl vara lämpligare för det senaste idrottscaféet i Götene, som ordnades bara tre dagar efter Villas historiska SM-guld.
Stellan Hallén berättade om bandyn i Hällekis, som först var en egen förening men senare en sektion inom Hällekis IF.
Stellan berättade bland annat ett minne från en säsong på 60-talet. I seriepremiären skulle Hällekis möta Årnäs. Inför säsongen hade Hällekis spelat 12 träningsmatcher, och Årnäs inte en enda.
-Ni kan ju själva räkna ut att vi fick stryk, sa Stellan om sitt älskade Hällekis.
Fredrik Larsson som är ordförande i Götene Idrottshistoriska Sällskap konstaterade inledningsvis att 1934 var året då Villa bildades men också året då föredragshållaren föddes. Liksom, skulle det visa sig, året då bandyn i Hällekis såg dagens ljus.
Det var naturligtvis ofrånkomligt att inte komma in på SM-finalen i Uppsala, där Stellan var på plats.
-Jag brukar vara på plats på idrottsevenemang flera timmar i förväg men den här gången var jag där tio minuter innan, berättade Stellan.
-Det var blått i hela stan. Innan fick jag frågan om jag ville gå på damfinalen eller till den pub som Villafansen hade bokat. Jag sa att damfinal har jag sett förut så det fick bli puben.
Det var den 15 januari 1934 som det hölls ett första möte för att bilda en bandyklubb i Hällekis. Medlemsavgiften kom att bli en krona för dem över 15 år och 50 öre för dem under 15 år. Beslut togs också om inköp av två målburar till en kostnad av fem kronor.
Tidigt i klubbens historia så spelade man två träningsmatcher mot Villa och vann båda.
-Det kan man leva länge på, sa Stellan med ett leende och fortsatte:
-Tänk vilka kontraster. Villa har tagit SM-guld och bandyn i Hällekis finns inte mer. 2005 var det sista året med bandy i Hällekis IF.
Stellan, som lagt ner så många timmar på bandyn i Hällekis att man omöjligt kan räkna till det, berättade många spännande incidenter från åren som gått. Framfört med humor, kunskap och inlevelse. Att åhörarna uppskattade det mycket var inte att ta miste på.
Bandyn har ju ofta fått kämpa med väderleken. Stellan berättade om när det spelades matcher på Sjöråsviken. Isen kunde ligga blank och fin till en match, men man kunde ju inte veta om isen var kvar till nästa match…
I slutet av 50-talet fick Hällekis sin förste bandyspelare utifrån, Ynge Jansson som spelat allsvenskt i Skutskär. Stellan tog också upp när man mötte Kållandsö då det fanns en speciell dominans:
-Det kunde vara fem Thorstensson i varje lag!
I september 1959 togs beslut om att bandyn skulle bli en del av verksamheten i Hällekis IF.
Minnesvärt från senare år var när man hade Mikael ”Micke” Arvidsson som spelande tränare i början av 2000-talet. Under en period om 12 matcher svarade ”Micke” för 57 mål.
-Vilken annan division tre-klubb har haft en världsmästare och svensk mästare som spelande tränare, funderade Stellan, som konstaterade att det väckte uppmärksamhet.
Nästa idrottscafé blir i mitten av april då bangolfaren Stefan Gillberg ska berätta över temat ”Från nybörjare till sportchef”
Skribent: Fredrik Larsson