Andra Idrottscaféet

Stefan till höger på bilden
Stefan till höger på bilden

En historisk genomgång kring fotbollen inom Hällekis IF, kryddat med personliga minnen, stod på programmet när Stellan Hallén – en bygdens son – höll föredrag vid det senaste idrottscafét i Götene.

 Stellan är en grön-vit eldsjäl. Största delen av sin fritid har han lagt på Hällekis IF.
-Det har gett så mycket tillbaka, sa Stellan med eftertryck.
Han berättade öppenhjärtigt att det aldrig blev några barn för honom och hans fru Inger:

-Men inom idrottsföreningen har jag 10-12 personer som jag betraktar som mina söner. De ställer upp så fort man ringer, konstaterade Stellan.

Hällekis IF bildades 1927 i ett rum i ett av husen på Falkängen där en av de 12 idrottsintresserade ungdomar som bildade föreningen bodde. En av de första frågorna var att få disponera mark till en plan, vilket blev ett område ovanför där skolan ligger idag. Det var förstås det i samhället härskande Cementa som ordnade den saken.

Stellan, som även själv spelat i föreningen, berättade att det bestämdes att varje medlem som var med och jobbade med planens iordningställande skulle arbeta med det två timmar om dagen såvida inte något förhinder förelåg.

Stellan berättade om händelser och spelarprofiler i föreningen genom åren. Han nämnde bland annat året 1979 som är det sämsta i föreningens historia. Man åkte då ur sexan och fick spela i reservserien efter att under den säsongen endast ha mäktat med fyra oavgjorda matcher.

-Jag fick då frågan om fotbollen skulle läggas ner i Hällekis. Man blev ställd av frågan, konstaterade Hällekis IF-profilen.

Men det kom bättre dagar. 1982 var man tillbaka i femman igen.

I början av 2000-talet började kombinationslaget Hällekis-Trolmen i seriespel, vilket senare blivit Trollekis:

-Det heter ju att man ska hänga med i tiden, men där gick gränsen för Stellan Hallén, sa han.

Men följer laget gör han förstås. Om den grön-vita färgen har satt sig i hjärtat så har den, även om färgkombinationen inte är aktuell längre.

Många hällekisbor märktes i den goda uppslutningen till idrottscafét. Och Stellan har lovat att komma tillbaka. Då ska bandyn inom Hällekis IF avhandlas.

Meningen är att ett idrottshistoriskt sällskap i Götene ska kunna bildas vid ett möte i början av nästa år. Under våren räknar man med att återuppta idrottscaféerna, där även de efterföljande samtalen kring kaffet och ett lotteri med idrottspriser är givna punkter.

 

Skribent: Fredrik Larsson