Fotbollen i Götene Kommun

Inom Götene kommun har det genom åren funnits många fotbollsföreningar, eller föreningar med fotboll på programmet. Årnäs och Österäng är exempel på orter som tidigare haft fotbollslag.

 Under senare år har det varit åtta fotbollsföreningar inom kommunen: Götene, Hangelösa, Hällekis, Kinne-Vedum, Källby, Lundsbrunn, Sil och Trolmen. Det senaste som hänt är att Hällekis och Trolmen nu har ett gemensamt herrlag som går under det fyndiga namnet Trollekis. Götene IF är och har varit den ledande föreningen på herrsidan. Man har mestadels varit ett stabilt division tre-lag. År 2008 var man nere i fyran som man vann direkt, och året efter gick man rakt genom trean.
Man vann alltså två divisioner åren efter varandra. Sejouren i division två blev dock inte så långvarig.

På damsidan är det Sil som ikläder sig rollen som den ledande föreningen. Man har spelat i division ett Södra på 2000-talet. Flera andra föreningar inom Götene kommun har också bedrivit damfotboll, men den har dessvärre fört en tynande tillvaro. Nu finns ett gemensamt damlag mellan föreningarna Hällekis, Kinne-Vedum och Lundsbrunn.

För Götene IF var det ett hårt slag när den driftige och i vida kretsar kände ordföranden Bengt Rosén avled hastigt under våren 2017. Han hade varit ordförande sedan 1999. Rosén, som bland annat varit riksdagsledamot för Folkpartiet 1985-1994, var den som höll i det mesta – för att inte säga allt. På planen har GIF sett många profiler genom åren.

Flest antal seriematcher har Kent Claesson som spelade 341 seriematcher. Kent (1946-1995) var vid sin bortgång ordförande i föreningens ungdomssektion. Tvåa på listan över spelade seriematcher är målvakten Leif ”Linkan” Lindqvist med 322 matcher. ”Linkan” var på senare år frilansande sportreporter för Skaratidningen under signaturen List. Hans son Lars ligger fyra på listan med 264 matcher. Däremellan Inge Ottosson på 267. Jörgen Seth femma med 262 matcher och sexa på listan med 252 matcher är Harald ”Putte” Carlson. Harald verkade sedan även han som frilansande sportreporter, i hans fall för Radio Skaraborg, där han ofta hördes från hockeymatcher i Mariestad eller fotbollsmatcher med Heimer på Framnäs. ”Linkan” och ”Putte” finns liksom Kent inte bland oss längre.

Främste målspottare i GIF genom åren är Fredrik Johansson med 136 mål och tvåa Bo Östensson på 126 mål. Johansson på 216 seriematcher och Östensson på 240. Bertil Edvinsson smällde in sina 111 mål på 143 seriematcher. Imponerande! Fyra på listan är Bo ”Bosse” Persson med 106 mål (202) och femma Ulrik Claesson (Kents son) med 84 mål (226). Bo Östenssons bror Sture (”Brillis”) svarade för 62 mål på 204 matcher,vilket ger honom en sjätteplats på listan.

Skribent: Fredrik Larsson