Arenor vintertid

Under vintertid ligger idrottsplatserna för fotboll mer eller mindre vilande, och man får drömma sig bort till den tid som väntar med ljumma sommarkvällar, spännande matcher och – kaffe och varmkorv i paus. Ingenstans smakar varmkorv så gott som i en fotbollspaus!

I Götene kommun äger föreningarna sina anläggningar, med stöd från kommunens sida. Föreningarna har genom åren haft anställd personal för planskötsel, och här kan profiler som Bengt ”Göttorp” Johansson (Sil) och ”Kalle”Lugn (Kinne-Vedum) nämnas som exempel. ”Göttorp” kunde ses gå och sköta bevattning av planer i arla morgonstund när det var säsong.

Undertecknad bestämde sig för att göra en resa till samtliga åtta fotbollsföreningars anläggningar. Resan tog sin början vid Götene IF:s hemmaplan Västerby, där det närmast finns ett idrottscenter med skatepark, badhus och utegym mer eller mindre i anslutning till anläggningen. Bakom huvudplanen på Västerby finns den enda konstgräsplanen inom kommunen. Götene kommun har under hösten 2017 initierat en utredning för att se på vilka alternativ som finns för den framtida driften av konstgräsplanen, som nu drivs av ett aktiebolag gemensamt ägt av Götene IF och Sils IF. Ett alternativ skulle kunna vara att Götene kommun i en framtid tar över ägande och drift av planen.

Ett par kilometer åt Lidköping till, utmed riksväg 44, ligger Silbohof där Sils IF spelar. Bland spelarlegendarer finns namn som Göran Lundbäck, Rune ”Lunda” Arvidsson och Olle Lundberg.

Tar vägen mot Hällekis och svänger av mot Kinne-Vedum. Vid Kinnevallen ligger först den ”nya” planen följd av den gamla. När den förstnämnda invigdes omkring 1990 säger skrönan att dåvarande kommunalrådet Jonas Johansson missade helt när han skulle inviga alltsammans genom att sparka en boll i mål, och lyckades först på andra försöket. Skröna eller inte – Jonas bjuder säkert på det.

Ut på Hällekisvägen igen och upp på berget till Hällekis IF:s anläggning Hellehof. Idrottsplatsens namn står som i en portal över entrén. Stilfullt.

På Trolmens idrottsplats Såtavallen hade undertecknad inte varit på många år, och det blev små smala vägar över berget för att ta sig dit. Här har Hasse Dahlberg med bröder svarat för många mål genom åren.

Via Medelplana, Västerplana och Blomberg ner till Källby och Eolsborg. Därifrån korsandes ”44:an” för att så småningom nå Skogevi i Hangelösa och slutligen den så naturskönt belägna Sörbovallen i Lundsbrunn. Låt vara att de två sistnämnda idrottsplatserna besöktes dagen efter de sex första (ljusförhållandena).

Åtta föreningar, åtta platser. Så mycket fotboll. Och så mycket kaffe och varmkorv…

Skribent: Fredrik Larsson