Udinese och MFF har gästat Västerby

Två fotbollsmatcher står ut ordentligt i Götenefotbollens historia. 

 När Udinese med Arne Selmosson gästade Västerby IP 1963 (då publikrekord) så inleddes kvällen med en förmatch mellan juniorlagen från Sils IF (Arnes moderklubb) och Götene IF. Udineses besök var ett samarrangemang mellan de båda föreningarna. Min pappa Bengt fanns mellan stolparna för Sils räkning. 

 Min farfar, Erik Larsson (1923-2017), innehade mellan åren 1961 och 1991 uppdraget som kassör i Sils IF. Sedan tidigare vet jag att farfar betalade Arne för Udineses besök efter matchen. När vi åt middag tillsammans för något år sedan frågade jag min farfar:

-Kommer du ihåg hur mycket du betalade till Arne?

Svar från farfar utan minsta betänketid:

-7 000 kronor. Du vet, Arne var en man att lita på, så det var inget konstigt att han fick ta hand om ersättningen, berättade farfar Erik, som sett Arne sedan han var en tvärhand hög.
En rimlig uppskattning torde vara att beloppet kan tiodubblas idag.

-Jo, det känns rimligt, svarade farfar när jag nämnde den förmodade tiodubbblingen av penningvärdet. 

 Arne Selmosson (se fakta om honom i annan flik på denna hemsida) både inledde och avslutade sin italienska proffskarriär i Udinese. Under den första säsongen blev man tvåa i ligan, vilket alltjämt är klubbens bästa ligaplacering någonsin.

 3 800 personer fanns på plats den kvällen. Dessutom, publiken kom tidigt, så alla var på plats redan till juniormatchen:

-Det var ju jättestort för oss ”sketonga” att springa in på Västerby den kvällen. Jag minns det som igår och det är ett stort minne, berättade min pappa Bengt nu under hösten 2017. Pappa är född 1946.

Under 2015 lottades Götene IF mot Malmö FF i Svenska Cupen. Här nedan följer det inlägg jag gjorde på Facebook bara någon timma efter att slutsignalen ljudit:

 Detta har ”Jag var där”-nivå!

Jag har många gånger undrat hur det var på Västerby IP i Götene den där matchen 1963, när Götenesonen Arne Selmosson gästade Västerby med sitt italienska lag Udinese och 3 800 personer kantade planen.

Jag behöver inte fundera längre!

Idag, söndagen den 8 november 2015, slogs anläggningens publikrekord från nämnda match. Matchen i andra omgången av Svenska Cupen mellan Götene IF och Malmö FF – 0-5 efter 0-3 i halvtid – sågs av 
4 036 betalande.
En helt fantastisk publiksiffra i ett för årstiden fenomenalt väder. Vi som var där lever på detta länge.
Och tänk vad roligt att svenska storklubbar ställer upp med bästa tänkbara lag när de mindre föreningarna får besök.

Då jag känner han som gjorde layout till matchprogrammet så vet jag att Götene IF:s ordförande Bengt Rosén i sista stund ville ha en rad tillagd: ”Spara matchbladet, det kommer att bli värdefullt!”. Så rätt han fick den gamle riksdagsmannen (FP, 1985-1994).

Till sist: Vid bra väder trodde jag på minst 2 000 åskådare, men detta överträffade alla mina förväntningar. Götene har vibrerat av fotbollssnack i flera veckor.

Och MFF.s nästa match är visst mot ett lag som kallas PSG..

 Skribent: Fredrik Larsson