Sven-Gunnar – förste hemmatränare att vinna Stochampionatet

oktober 31, 2022 16:10:01 Janne Åberg

25 OKT 2022 18:04
Förre travtränaren Sven-Gunnar Andersson – som nyligen gästade Götene idrottshistoriska sällskap – har sin önskan klar inför 2023 när det gäller travet:-

Att vi kan få tillbaka lite publik i varje fall, det är väl vad jag hoppas, att det blir folk på travbanorna. Att man inte bara sitter framför tv:n och glor.

Sven-Gunnar blev den förste hemmatränaren att vinna Stochampionatet på Axevalla. Året var 1984.

-Det var stort när jag vann med hemmahästen Pay the bill, minns Sven-Gunnar.

Segern var inte väntad. De hade ett bakspår och det var många bra hästar i loppet. Sven-Gunnar minns att han tog av hästen bakskorna för första gången och han menar att det bidrog till framgången. Segermarginalen blev omkring en halv häst.
-Det var mycket galopper in i första kurvan och det gjorde att jag kunde få ett bra läge i löpningen, tredje par utvändigt, tack vare att det var så många som kom bort genom galopp.

 

Härlig stämning

Sven-Gunnar uppskattar att det var mellan 14 och 15 000 personer på Axevallas läktare när han för snart 40 år sedan vann banans största lopp.

-Det var en härlig stämning och jag märkte att jag var påhejad av publiken. Det märktes att det var uppskattat att det var en hemmahäst.

Sven-Gunnar kom in i travsporten redan som barn. Det fanns hästar hemma i byn och han var med och hjälpte till att köra dem.

-På somrarna körde jag hö och på vintern plogade jag med dem. Jag gillade att köra häst helt enkelt.

Gått framåt oerhört

Så småningom startade han ett eget stall. Han hade lärlingsår på Solvalla hos Gunnar Nordin och Sören Nordin. Sven-Gunnar startade egen rörelse på hösten 1975 i Gävle.

Utöver Stochampionatet så vann han Derbyt 1979

-Min första stora seger var när jag vann Aftonbladets guldtäcke på Solvalla. Det var stort på den tiden och man fick möta alla de vinstrikaste hästarna i hela Sverige.

Om man tittar på travsporten 2022 jämfört med 1984 så menar Sven-Gunnar att travsporten har gått framåt oerhört. Aveln har blivit förbättrad och hästarna är mycket finare än vad de var på den tiden, mycket mer korrekta exteriört.
-Sedan har vi en tråkig sak i det hela och det är publiken som sviker. Det är det tråkiga.

Kör transporter

Sven-Gunnar menar att det inte går att få tillbaka publiken i de mängder som var när han vann Stochampionatet.

-Det är fullständigt omöjligt, det går aldrig, fastslår den rutinerade profilen som fortfarande är aktiv inom travet genom att köra olika typer av hästtransporter, främst på utlandet.

 Tidigare  WI-tidningar