Rapport från årsmöte med intressant föreläsare

oktober 30, 2022 17:10:23 Janne Åberg

Kenneth Lövgren, som vid bilden på skärmen bakom har nått toppen
Kenneth Lövgren, som vid bilden på skärmen bakom har nått toppen

22 SEP 2021 11:55

Rapport från årsmöte

Det försenade årsmötet för Götene idrottshistoriska sällskap var snabbt avklarat. Mötet skulle ha hållits i mars månad men situationen med corona flyttade fram det ett halvår.

Det var alltså år 2020 som nu summerades. De till årsmötet framlagda dokumenten godkändes och styrelsen beviljades ansvarsfrihet för verksamhetsåret.

Till ordförande på ett år omvaldes Fredrik Larsson. Till styrelseledamöter på två år valdes Bengt G. Nilsson och Sven-Olov Öberg. Carina Larsson och Ola Andersson har ett år kvar i styrelsen. Till revisor valdes Folke Brink.

Nästa årsmöte kommer om planerna håller att vara i februari nästa år.


Expedition med lyckat resultat

-Det är enklare att bestiga ett jättehögt berg än att köpa julklappar till sin fru.

Så hette det i inledningen när Kenneth Lövgren berättade om sin klättringsexpedition till berget Denali i Alaska, USA, hos Götene idrottshistoriska sällskap.

Kommentaren möttes förstås av skratt, men var framförd på fullt allvar.
Kenneth var på en expedition till Denali för fyra år sedan men då nådde man inte toppen. Kenneth och kompisen Stefan beslöt sig då för att göra en egen expedition – med lyckat slutresultat. Expeditionen varade i 28 dagar. På den tiden gick Stefan ner 16 kilo och Kenneth 14 kilo. När segern (bestigningen) var klar och man kommit ner igen så blev det 10 dagar med god mat. Kenneth gick upp i runda slängar 10 kilo…

Jobb och träning
Kenneth tycker om att sätta långsiktiga mål. För en expedition som den han berättade om krävs ett år av förberedelser. Jobb och träning. Inget annat.
Om bergen sa han: -På bergen finns inga datorer eller telefoner. Det finns inget som inkräktar på att man är där. Det är bara det som gäller.
-Och det är så förbaskat vackert, förklarade han och ursäktade kraftuttrycket.
-Men det är synd att man ibland är så trött att man inte orkar ta till sig det.

140 kilo

Kenneth har tidigare gett sig i kast med stora utmaningar, och det var i maj 2018 som den egna expeditionen (utan guider) inleddes. Bränsle och mat för 28 dagar innebar att man skulle klara av en totalvikt på 140 kilo på två ”gubbar”. 35 i varsin pulka, 35 på ryggen.

Denali, drygt sex tusen meter högt, är känt som det kallaste berget i världen. Kenneth visade en bild på rutten uppför berget:
-Det ser väl överkomligt ut, frågade han retoriskt.

Viktigt att dricka

Vädermässigt gick man från vår till frysbox (minus 20) när kampen uppåt började.
Kenneth berättade om mathållningen (för tillagning hade man med sig 14 liter fotogen) och Kenneth betonade vikten av att dricka.
-Man förlorar mycket vätska. Fem liter om dagen en tuff dag behöver man dricka, minimum tre liter, sa han.

Byggde en mur

En grundregel är att inte avverka mer än 500 höjdmeter per dag.
Inne i tältet hade de under klättringen 30 minusgrader. Sovsäckarna ska klara 40 minusgrader, men de är tunga. Vikten är två och ett halvt kilo per sovsäck.
Kenneth berättade om när de var på nergång och vädret var jättedåligt. Då fick de höra på väderrapporten att en orkan var på ingång. -Då blev jag rädd. Håren reser sig på armarna när jag berättar det.
De lyckades reda ut situationen, bland annat genom att en mur byggdes runt tältet.
Tro nu inte att en sådan situation stoppar Kenneth Lövgren från att ha framtida planer. I augusti nästa år genomförs en expeditionsresa över 42 dagar till berget Manaslu i Nepal. Det skulle inte förvåna om han finns med där.

 Tidigare  WI-tidningar