OK Klyftamo presenterades på idrottscafé

oktober 31, 2022 15:10:20 Janne Åberg

P-O Johansson i berättartagen
P-O Johansson i berättartagen

17 NOV 2021 16:02

OK Klyftamo presenterades på idrottscafé

Femdagars 1995 blev en riktigt stor framgång för OK Klyftamo där man hade inte mindre än tre slutsegrare i sina klasser!
Detta berättade PO Johansson när han avslutade höstsäsongen hos Götene idrottshistoriska sällskap med att presentera orienteringsklubben.
På nämnda stortävling vann Birgit Lång D55 och Birgitta Olsson D60. Den framgångsrika trion från klubben i Götene fullbordades med Bengt Fornegård som vann klassen H50.
-Dessutom hade vi en tredjeplats i H16 genom Martin Hedström, konstaterade en stolt PO.
Med som åhörare under kvällen fanns Bernt Olsson, veteran i klubben, och han inflikade att OK Klyftamo aldrig haft stora stjärnor men man har varit en stor arrangörsklubb. Vid Femdagars 2002 som hade Skövde som huvudort så ansvarade man för den så kallade Göteneetappen.

Namnfrågan var stor
OK Klyftamo bildades en decemberkväll 1953, alltså för snart 70 år sedan. Redan vid första mötet anslöt sig 19 medlemmar.
Den då nybildade klubben omfattade orterna Timmersdala, Lerdala och Götene. Namnfrågan var förstås stor, ett förslag var OK Triangeln i och med att det var tre orter som möttes, men till slut hamnade man på det namn som inspirerats av var man ofta rör sig när man orienterar.

Fint umgänge
En tidigare klubbstuga låg lite geografiskt illa till – ingen bilväg dit – och 1992 invigdes den nuvarande klubbstugan utanför Götene tätort. Den har med åren moderniserats, senast med en köksdel av senaste slag.
PO lyfte fram det fina umgänge som finns inom orienteringen. -Sedan är det en sport som kan utövas av barn upp till de allra äldsta, slog han fast.

Spännande tv-sport
Orienteringen har under de senaste åren genomgått många tekniska förändringar. Borta är det gamla stämplandet som ersatts av elektronik. Sammantaget har förändringarna gjort orienteringen till en både attraktiv och spännande tv-sport.
PO hoppas att det senare ska innebära att fler barn och ungdomar lockas till sporten igen.
-Det vore ju roligt om de kunde göra något annat än att gå omkring med mobilen, sa PO med glimten i ögat.
Bernt Olsson berättade vidare att under klubbens storhetstid hade man mellan 60 och 70 personer som tränade varje helg.

Idrottshistoriska sällskapet tar nu en paus och startar upp vårsäsongen i februari nästa år.

 Tidigare  WI-tidningar