Micke” valde bandyn före fotbollen

oktober 30, 2022 17:10:36 Janne Åberg

Foto: Peter Legendi Fredrik intervjuar Micke
Fredrik intervjuar Micke  Foto: Peter Legendi

22 OKT 2021 15:28

-Jag kan inte fatta att du var så dum att du inte satsade på fotbollen!
Sven-Göran ”Svennis” Eriksson sa det nyligen till vännen ”Micke” Arvidsson.

 Den senare blev en landets bästa bandyspelare genom tiderna och en ikon i Villa. Tre VM-guld och ett SM-guld. Flerfaldig allsvensk skyttekung.
Det var en meriterad herre som besökte Götene idrottshistoriska sällskap.

Men det kunde ha blivit en större boll som kommit att dominera Arvidssons idrottsliv. Han provspelade med nio allsvenska klubbar och var bland annat aktuell för IFK Göteborg med dåtidens storstjärnor Torbjörn Nilsson och Ove Kindvall med flera.

Men kravet var att ”Micke” skulle ge upp bandykarriären, och det ville han inte:

-Jag kände så mycket för bandyn och för Villa. Jag kan inte säga att jag ångrar att jag inte satsade på fotbollen, men visst hade det varit intressant, sa han.

Många hårda ord

Efter att ha spelat knattebandy på 60-talet så blev det i mitten av 70-talet landslagsdebut innan han gjort en enda allsvensk match.

Säsongerna i Villa blev många, men när en utbildning gjorde att han skulle göra en säsong i Motala så lät inte reaktionerna vänta på sig.
-Jag sågs som en landsförrädare och det var många hårda ord, minns ”Micke” Arvidsson.

Den enda säsongen gav honom också ett SM-guld, Motalas enda hittills. I finalen mot Boltic kvitterade han till 1-1. Man vann med 3-2 efter förlängning.

Det är dock inte SM-guldet som han håller allra högst i karriären utan VM-guldet i dåvarande Sovjet 1981. Det första svenska guldet och dessutom på deras mark.
-På den tiden sågs de som oslagbara i både bandy och ishockey.

Sargkant i Moskva
I Villa blev det bara nära ett SM-guld. 1983 var det 0-0 efter full tid och Boltic vann i förlängning.
-Tyvärr gjorde vi vår sämsta match i finalen.
Christer Kjellqvist hade ett stolpskott från vänstervinkel i slutet av ordinarie tid. Så nära var det.
SM-guldet och första VM-guldet är höjdpunkter att minnas, men karriären har också gett en del törnar. Allvarligast var när han föll mot en sargkant i Moskva 1988. Det kunde ha gått riktigt illa, och Lidköpings stora bandyhjälte fick en kuslig inblick i hur eftersatt sjukvården var resursmässigt jämfört med Sverige.
Sedan, menar ”Micke”, var det en annan bandy förr. Man gick mer rakt fram än att som idag vända ur situationerna kanske både två och tre gånger innan man kommer till anfall. Det gör att bandyn inte är lika hård idag.

Tror på dubbla guld
Bandyn har med åren blivit en innesport. Tänk om man fått se radarparet Arvidsson och Kjellqvist spela inomhus när de var som bäst!
-Det är många som har sagt det, sa ”Micke” med ett leende.
Innan karriären var över representerade han Hällekis IF där han förstås sin vana trogen ofta hittade målet. Bandyn har fortfarande en stor plats i Mikael Arvidssons liv och det råder ingen tvekan om vad han tror om Villa inför den kommande säsongen.

-Får alla bara vara friska så tror jag att det blir dubbla guld igen.

 Tidigare  WI-tidningar