Lennart Persson gästade idrottscaféet
oktober 31, 2022 15:10:24
Jesper Blomqvist hade en stor roll i IFK Göteborgs framgångar,
konstaterade Lennart Persson under sitt föredrag i Götene.
Som sportchef på Göteborgs-Posten fick Lennart Persson vara med och följa IFK Göteborgs framgångar i Champions League.
Men det var bråttom. -Matcherna började 20.45 och då hade man fyra-fem minuter på sig att skriva efter matchen för att få med det i förstaupplagan.
Götene idrottshistoriska sällskap avslutade vårsäsongen med en bygdens son, Lennart är från Hangelösa. Han fick kröna sin långa karriär inom sportjournalistiken med att under några år på 90-talet vara sportchef på GP.
Redan som en mycket ung grabb följde han med på bortamatcher och såg hemmamatcher i fotboll för Hangelösa IF där hans pappa spelade. Den unge Lennart var lika övertygad hur många förluster det än blev – laget skulle ändå vinna serien. Nu 2022 finns det ingen fotboll kvar i Hamgelösa.
-Tråkigt förstås, konstaterar Lennart Persson.
Efter att ha verkat som sportjournalist på lokal nivå, främst som reporter och sedan som sportchef på Skaraborgs läns tidning (SkLT) så fick han i början av 80-talet ett erbjudande om att börja jobba på GP med fokus på att utveckla deras travsportbevakning såväl nationellt som internationellt.
Han kom också att bevaka bordtennis-EM i Budapest 1982. Där spelade Jan-Ove Waldner sin första stora final när han i en helsvensk drabbning föll med 2-3 i set mot Mikael Appelgren.
Orättvist eller domaren…
Det egna idrottandet handlade till att börja med om fotboll och sedan kom handbollen in där han kommit att verka i flera olika funktioner, bland annat som tränare. Skara Handbollsklubb beskriver han som föreningen i sitt hjärta.
Lennart hade jobbat inom korrekturet på SkLT och skrivit lite trav och handboll. Senare blev det då en fast anställning på sportredaktionen och han berättade att det kunde vara ett 20-tal fotbollsmatcher att ringa in en fredagskväll.
-Alla hade förlorat orättvist eller så var det domarens fel, mindes Lennart.
Missade slutresultatet
1977 blev han chef för sporten på SkLT.
-Villa var förstås stort även då, sa han och berömde Villa-legendaren Kjell ”Krullen” Johansson, tränare när Villa spelade sin första SM-final 1975.
-Han var fantastisk att ha och göra med. Sa alltid som det var och inga konstigheter. Några stängda träningar var det aldrig tal om.
Lennart nämnde även Lidköpings storbrottare Arne Robertsson som han följde på nära håll (såg hans VM-brons i Göteborg 1977) och en annan stor sak var när Femdagars i orientering avgjordes med Skara som huvudort 1978.
Under 70-talet möttes Heimer och Malmö FF i Svenska Cupen i fotboll. SkLT gjorde en mängd artiklar från matchen på Framnäs – men inte en enda innehöll slutresultatet!
-Alla som skrev trodde att någon annan skulle ha med det.
Spännande händelser
I slutet av 80-talet efter närmare 10 år på GP kände han sig less på travet och det blev mycket skrivande om IFK Göteborg och deras internationella framgångar i början av 90-talet.
-Det var fantastiska matcher.
När GP behövde en ny sportchef tillfrågades Lennart, som genast svarade att han inte var kompetent för uppgiften. Tidningsledningen stod dock på sig.
-Jag såg ju en del spännande händelser framför mig, sa Lennart, som tog jobbet efter vinter-OS i Albertville 1992. Kommande sommar fanns fortbolls-EM i Sverige och på lite längre sikt vinter-OS i Lillehammer och fotbolls-VM 1994 samt friidrotts-VM i Göteborg 1995.
Ingemars nio mil
Lennart bevakade bland annat Vasaloppet och fick där se den gamle tungviktsmästaren Ingemar Johansson ta sig de nio milen mellan Berga by i Sälen och Mora.
-Det är en av de största prestationerna jag sett. Hur denne man kunde ta sig runt de nio milen med den enorma hyddan.
Danmarks sensationella seger över Tyskland i EM-finalen 1992 håller han utöver nämnda bordtennisfinal högt från sin karriär, liksom världsrekordet i tresteg av Jonathan Edwars på Ullevi. Med sitt hopp på 18,29 var han först i världen över 18 meter, och rekordet står sig fortfarande.
Under fotbolls-VM 1994 fanns han på hemmaredaktionen men såg efter idogt och envist arbete till att VM-hjältar landade i Göteborg, vilket blev en enorm succé.
Efter friidrotts-VM i Göteborg – ”tidernas fest” – så tog energin för jobbet mer eller mindre slut. Lennart lämnade GP efter 17 år i slutet av 1996.
Och nog fixade Lennart Persson jobbet som sportchef!