Jan-Åke Ek om åren som elitcyklist

oktober 31, 2022 15:10:56 Janne Åberg

Sven-Olov Öberg i samspråk med Jan-Åke Ek
Sven-Olov Öberg i samspråk med Jan-Åke Ek

16 MAR 2022 14:57
Jan-Åke Ek tyckte att en moped gick för sakta! Valet var då motorcykel eller racercykel. Det blev det senare, och i förlängningen elva säsonger som elitcyklist. -Jag blev inte rik på pengar men på upplevelser, säger han.

När Jan-Åke slutade som cykeltränare i Skara år 2010 så hade han hållit på med cykelsporten i 50 år.

-Då fick det vara bra.

Det var 1960 som han började som elitcyklist. En karriär som bland annat gav honom tre SM-guld i lag. Därtill ett SM-silver individuellt. Han var med som reserv vid OS i Mexico City 1968 och åren som tränare förde honom bland annat till OS i Atlanta 1996.

Söker upp svårigheter

Jan-Åke var samtida med Fåglum-bröderna. De fyra bröderna tog silver i lagtempo vid OS 1968.

Gästen hos Götene idrottshistoriska sällskap berättade på ett intressant och medryckande sätt om sin karriär, de träningsmässiga förutsättningarna och om synen på cykelsporten gentemot andra sporter.
-Jag är väl lite part i målet men cykelsporten söker upp svåra förutsättningar som vind, kyla och värme. Sådant som andra sporter undviker, sa han och gav en känga åt idrottare som kan klaga på de yttre förutsättningarna.

England runt
Under de elva säsongerna mellan 1960 och1970 deltog han i cirka 350 tävlingar varav han vann 35. Från den digra karriären kan som exempel nämnas när han deltog i England runt som innebar 225 mil utan vilodag.
-Jag blev nia där, sa Jan-Åke, som också berättade om långväga resor ut i världen som cykelsporten givit honom. Han körde bland annat två VM.

Tävling genom Husaby

När han köpte sin racercykel hade han inte en tanke på att börja tävla. Men kanske var det när han såg 6-dagars passera genom Husaby 1951 som ett litet frö såddes. Det var den första cykeltävling han såg.

Med tiden blev han vad som förbundet kallade en ”lovande morgondagare” som förväntades bli riktigt bra om fyra-fem år. Och bra blev han.

-Ibland funderar jag på, att tänk om man fått den chansen som de har idag, att kunna leva på sin idrott, avslutade Jan-Åke Ek.

 Tidigare  WI-tidningar