Alla talanger valde innebandy – Mariestad dominerade

oktober 31, 2022 15:10:25 Janne Åberg

Tränarens Micael Fasth och hans lagbygge i IBK Marieholm jublar under
SM-kvalet i innebandy. Det är 1980-tal och Mariestads totala dominans
inleds.
Tränarens Micael Fasth och hans lagbygge i IBK Marieholm
jublar under SM-kvalet i innebandy. Det är 1980-tal och
Mariestads totala dominans inleds.

22 SEP 2022 17:53
När Peter Legendi gästade Götene idrottshistoriska sällskap så menade han att rubriken ”Från gympahall till Globen” passade bra.

Alla talanger valde sporten innebandy och Mariestad kom därför att dominera den på både dam- och herrsidan under en tioårsperiod. Sportens stora genombrott kom med den första VM-turneringen som spelades i Globen 1996.

 Även om Peter Legendi menade att han idag inte har någon kontakt alls med innebandyn så har det funnits en annan tid. Han ingick som en av två redaktörer i redaktionen för tidningen Svensk Innebandy som växte explosionsartat i takt med innebandyn.

När Peter gästade Götene idrottshistoriska sällskap så menade han att rubriken ”Från gympahall till Globen” passade bra.

-Det började i gympahallar på skolor och VM i Globen blev sportens stora erkännande, konstaterar Peter.
Gällande Mariestads dominans så kan den främst tillskrivas klubben Lockerud som har fem SM-guld på herrsidan, det senaste 1992, och fyra på damsidan. Den senaste triumfen 1995. Bland spelarprofilerna fanns namn som Esa Karjalainen och Keijo Pollari samt Johanna Ekeroth och Åsa ”Kotten” Karlsson.

Liggande bänkar

Peter menade att innebandyn länge sågs som en lek. Det är nu över 40 år sedan som han var med och bildade den första innebandyklubben i Mariestad, IBK Marieholm. Även om Peter slutade jobba med innebandytidningen 1998 så fick han under den tiden vara med om hela det uppsving som innebandyn upplevde.
På 70-talet var det gympahallar som gällde, där liggande gymnastikbänkar utgjorde sarg för spelet. Det spelades med mjuka klubbor. Sporten kallades en tid för mjukbandy.

Tredje största

1983 hölls det första inofficiella SM för herrar. Två år tidigare hade förbundet bildats.

-Det är rätt märkligt att det inte är längre sedan med tanke på att innebandyn idag är Sveriges tredje största lagidrott.

Peter berättade att SM-finalen 1987 blev en uppgörelse mellan två lag från Mariestad. Lockerud vann över Strandgården med 2-0 och detta var första gången som sporten förekom i ett längre tv-inslag, som gjordes av SVT:s Pelle Nyström.
En del frågor kring sportens material kom upp och Peter berättade att ett företag i Götene är en av Sveriges största tillverkare av innebandybollar.

Skulle hyrt Råsunda…
Micael Fasth som också arbetade med innebandytidningen berättade i ett filmat inslag att på Vadsbogymnasiet i Mariestad fanns på 70-talet idrottsläraren Ingemar Landin som kom att kallas Ingemar Landbandy.

-Han var såpass gammal så han brydde sig inte så mycket om läroplan. Han tyckte att det viktigaste var att vi rörde på oss, och när det spelades innebandy så gav alla järnet, mindes Micael. Det kunde bli innebandy 20 lektioner i rad, och han menade att där lades en grund för innebandyns kommande storhet i Mariestad.

Micael Fasth ingick i organisationskommittén för VM 1996, så också den kände sportjournalisten Lasse Granqvist. Innebandyförbundet hyrde Globen till VM-finalen och blev utskrattade. Efter finalen som blev en enorm publiksuccé hade Granqvist sin egen summering:
-Folk sa att vi var galna när vi hyrde Globen. Dom hade rätt. Vi skulle hyrt Råsunda.

 Tidigare  WI-tidningar